28 Ekim 2012 Pazar

Bayram Sonrası Verilen Kilo Yorumları (49. Gün)


Herkesin geçmiş bayramını kutlarım! Yazmak için fırsatım olmamıştı. 7 kilo verdikten sonra bayramda giyebileceğim pek seçeneğim maalesef yoktu. Zayıflamaya devam edeceğim için yeni bir şey almayı düşünmedim de. Annem 10 kilo vermiş ve dolabında olan bir çok eski kıyafete yeniden girebilmişti. Çok şükür her kıyafetini saklama gibi bir huyu var :)

Anneanneme gittiğimiz zaman herkes şoklar içindeydi. Bir yandan ağız burun büküyorlar, pek hoşlarına gitmedi açıkçası fesat olanların :) "Pre bol elbise giymişti ondan belli olmuyordu" gibi yorumlar geldi bayram sonrasında. Açıkçası bu bile yeterliydi benim için. Çünkü elbisem bol değildi, artık bol oluyordu!! Zaten modeli de öyle bele oturanlardan değildi. Bayramda damgamızı vurarak ayrılmış olduk anlayacağınız.

Bugün itibariyle 1 kilo daha vermiş olup yarın 50. gün kutlamalrında verilen kilo sayımı 8'e çıkarmış bulundum. Kilolu değil ama balığımsı modele geçiş için 3 kilom kaldı :)) Çok zayıf lafları içinse 13 kilo maalesef! Bayramda kaçamak yaptım evet. Baklava yedim. Ben hiç sevmem bu tarz tatlıları ama anneannem alınıyor yemezsek sırf onun gönlü olsun diye 1 tane yiyeyim dedim o da neee! Hayatımda yediğim en güzel baklavaydı ikinciye hayır demedim :) Börek yedim 1 dilim birde. Eve geldikten sonra o baklava beni öldürdü resmen midem öğütemedi. Soda içtim ve akşam yemeği bile yemeden günü kapattım. Şimdi onların acısıyla çok daha katı bir şekilde dikkat ederek ilerliyorum. Allahtan sorun olmadı ve 1 kilo daha vermiş bulundum :)

Dukan kitabının Zayıflatan Tarifler ile ikinci kitabı çıkmıştı. Onu da kaptım. Daha inceleme fırsatı bulamadım ama yakında ilgimi çekenleri size yine aktarırım :)

23 Ekim 2012 Salı

Düz Karın Çayı, Düz Karın Salatası, Tavuk Nasıl Yenmeli? (45.Gün)


Geçen gün verdiğim çorba tariflerine ek olarak salata tariflerini de eklemek istedim. Yine Selahattin Dönmez'in tarifleri bunlar. 

Tavuk Nasıl Yenmeli?

Antibiyotikler ile büyüyen tavuklar organik olmayan tavuklardır. Daha hızlı büyümesi için yemlerine katılmaktadır. Tavada pişirme için kısık ateşte ve uzun süreli pişirmede tavukların antibiyotiği kalmazmış. Düdüklüde, kendi suyuyla yada az suda haşlanarak antibiyotiği yok edilebilir. En yararlısı besin değerlerini içinde tuttuğu için düdüklü tencerede pişirmekmiş yemekleri. Kuş gribine özellikle dikkat etmemiz gerektiğini vurguluyor doktor. Bunun için aldığımız tavuğa kesinlikle temas etmemeli ve sadece poşet olan eldivenleri kullanmalıyız. İyice yıkayıp, küçük parçalara ayırıp, haşladığımız zaman grip tehlikesi ortadan yok edilmiş olur. Temas ettiğimiz zaman gribi diğer kullandığınız yiyeceklere bulaştırabilirsiniz. En az yağlı olan kısımı tavuğun göğsüdür. Sonrasında butlarıdır. Ancak butların derisi alınmış olmalıdır. Butlarda olan siyah et metabolizmayı hızlandırıcı etkisine sahiptir.

İncelten Organik Tavuk Salatası

Malzemeler: 1 çay bardağı extra virgin zeytinyağı, kavrulmamış kajun fıstık, kuru nane, tatlı toz kırmızıbiber, 8 adet organik kuşbaşı şeklinde kesilmiş tavuk göğsü parçaları, 2 yemek kaşığı lor peyniri, semizotu, marul, roka, fesleğen, mantar, domates, taze nane, haşlanmış mısır, tatlı kırmızıbiber, sarıbiber, yeşilbiber, kırmızı soğan. 

Yapılışı: Tavuk önceden baharatlar ve çok az zeytinyağı ile önceden marine ediliyor. İstediğiniz kadar domates, mantar, semizotu koyabilirsiniz. Marine edilmiş tavukları tavada yağsız bir şekilde kızartıyoruz. Zaten yağla marine etmiştik. Sebzelerin hepsi çiğ şekilde doğranır ve tabağa eklenir. İyice kısık ateşte sotelenmiş tavuk parçaları salatanın üstüne eklenir. En son kajun fıstıklar en fazla 6-7 olacak şekilde eklenir. Bir ay bu salatayı yediğiniz zaman karın bölgesinde en az 5cm incelme olacakmış :)

Düz Karın Salatası 

Malzemeler: 1 adet yumuşak avokado, 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1 kase doğranmış tatlı sarı-kırmızı-yeşil biber, 1 kase doğranmış kırmızı soğan, 1 kase domates, 1 çay bardağı kavrulmamış kajun fıstık, 1 kase pişmiş tavuk göğsü, fesleğen, taze nane, roka.

Yapılışı: Sebzeler ve avokado salata tabağına eklenir, sotelenen tavuklar üste eklenir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta malzemelerin eksiksiz olmasıdır. Hepsi birleştiği zaman karın bölgenizde incelme olacaktır. 

Düz Karın Çayı

Malzemeler: Taze adaçayı yaprakları, 1 adet kakule, kuru kekik, kuru biberiye, yarım limon. 

Yapılışı: Malzemeler sıcak su ile birleşir, 1 dk kadar demlendikten sonra saat 7:30'dan sonra bir şey yenmeyecek ve bu çay içilecek. 

20 Ekim 2012 Cumartesi

46'dan 40 bedene 41 kere MAŞALLAH!!


41. günün sonuna geldik. Ne kadar zayıfladığımızı fark ettiğimiz gün olması açısından büyük bir önem taşımakta. Bugün itibariyle resmi bir şekilde ben 7 annemde 10 kilo vermiş bulunmakta. 

Yaz sonunda severek aldığım bir elbise vardı. Bir sonraki yaz giyeceğim hevesiyle dolabımda bekletiyordum. Elbiseyi denemeden almıştım ve biraz büyük gelmişti. Dün akşam denediğim zaman elbisenin artık iyice büyük geldiğini ve tadilat ile kurtarılamayacağını fark ettim. Bunun üzerine bugün anneme denemesi için verdim. 41 gün önce 83 kilo ve 46 beden giyerken, bugün 73 kilo ile 40 beden olan elbiseyi giyebildi rahatça. Kilo olarak bakıldığı zaman 40 beden nasıl giyebilir diyebilirsiniz ama sanırım yağdan gitmesi ve yaptığımız sporun vücudumuzu sıkılaştırması sayesinde fazlaca fitleşmiş durumdayız. Sanırım ben de 36-38 beden kıyafetleri giyebiliyorum.

Sonuç olarak dolabımda olan neredeyse her şey anneme kalacaktır :) Bana küçük gelen elbiselerimi artık rahatlıkla giyebilmekteyim. Bundan en karlı sanırım annem çıkıyor :) Çünkü aldığım elbiselerin hepsi yeni sezondu ve elbiselerim benim için çok önemlidir. İki yada üç elbise almak yerine aynı fiyata bir tane alırım ama içime sineni alırım gibi bir huyum vardır. Şanslıyım ki bana artık olmayan elbiseleri toplamış ve ihtiyacı olanlara vermek için saklamıştım. Bir türlü fırsat bulup yetkili yere bırakamamıştım. Sanırım o parçaları tekrardan didiklemenin vakti gelmiş artık benim için de :)

Bayram için alışveriş yapmamaya karar verdim benim hedefime 16 kilo kadar kaldı. Dukan'a göre benim idealim için 11 kilo kadar kaldı. Bir 5 kilo sonunda artık şişman değil ama tombik kategorisine elveda diyeceğim. Bunun için yeterince sevinçliyim :) Bayrama kadar 1 kilo daha verirsem "inşallah 58 kilo olurum bayramda" duam ise kabul görmüş olacak. 

Geçtiğimiz zamandan beri bizi görmeyen akrabalarımız ise hem şaşkın hem de ağız burun bükerek bu duruma memnun olmayacaklardır. En çok onların suratlarını görmek için sabırsızlanıyorum kıhkıh-kıh :)

15 Ekim 2012 Pazartesi

Bollywood Dansı (34.Gün)


Yarım kilo daha verdiğim şu günlerde aylık dönemime girdiğim için tam bir tahmin yürütememekteyim. Daha fazla kilo vermişte olabilirim hepsi bu dönemim başlayıp bittiği zaman ortaya çıkacaktır :) Çünkü şu anda sadece şişkinliğim var. Bu dönemlerde kilo almanın normal olduğunu söylüyor doktorlar. O yüzden çok takmıyorum ama tartıda bile yarım kilo az çıktığıma göre iki hafta içinde toptan bir gidiş söz konusu olabilir gibi :) Özellikle bu zamanın hızla geçmesini şimdi daha çok istiyorum! 

Bugün markette Nesfit paketlerinin arkasına sıkıştırılmış dansla forma gir başlıklı bir egzersiz cd'si vardı. Sırf onun için kaptım açıkçası. Çünkü bu tarz öğünler kalori bakımından ve içeriği bakımından kesinlikle uzak durmamız gerekenlerden. 

Eve geldikten bir süre sonra deneyelim diye baktık. Tam 20 dk kadar sürüyor ve 20 dk koşu bandında tempolu yürüyüş yapmışım kadar çok fazla terledim! Her yanımın ağrıdığını fark ettim. Bolly Fusion olandı benim aldığım. Bildiğiniz hint dansını düz bir karın için yapıyorsunuz. Hem çok güldüm hemde çok eğlendim zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. Koşu bandı üstünde ağlarken bu ilaç gibi geldi. Neredeyse iki haftadır hiç yürüyüş yapmadım zaten. 

Böyle olunca işler benim için değişti artık :) Hemen D&R'ın sitesinden girip dans ederek forma girme cd'leri var mı diye baktım ve bir kaç alternatif buldum. Latin dansıyla ilgili olanı sanırım alacağım bu sefer. Fiyatı da çok uygundu 14 lira olması lazımdı. Yeni bir cd alana kadar Bollywood dansıyla eğlenerek kalori yakmama devam edeceğim :) 

Bollywood dansıyla alakası yok ama 10 dakikalık Julianne Hough ile biraz daha dans edelim!!

11 Ekim 2012 Perşembe

32. Gün "Mantı"ksız hareket! (Çorba Tarifleri)


1. ayı 6 kilo ile kapattıktan sonra bir mantı ödülü ile dün akşamımı sonlandırdım. Onun hayali ile yanıp tutuştuğum için ara öğünde yediğim yeşil elmayı öğlen ana öğüne getirdim. Sabah yulaf kepeğimi yemeden kahvaltımı yaptım. Mantı üstüne yoğurtta değişiklik yapmadım. Light yoğurdu koydum yine sos olarak neyi kurtaracaksam sanki :)) Yedikten iki saat sonra yarım saat tempolu koşarak etkisini biraz azaltmak istedim :) Bugün diyete mutlu bir şekilde devam ediyorum sanki ilk günmüş gibi hırsla :)

Bugün tesadüfen Melek programına zap yaptığımda çok önemli çorba tariflerini aldım. Tamamen şans eseri rastladığım bu tarifleri sizinle de paylaşmak istedim. Selahattin Dönmez tarifleri uzman diyetisyen tarifleridir buna güvenerek rahatlıkla yazıyorum.

Toksin Atıcı Çorba Tarifi 

Orta büyüklükte 1 kereviz, 1 havuç, 4 diş sarımsak, 1 kırmızı soğan,1 rezene (sapıyla birlikte), 2-3 adet taze yeşil kuşkonmaz, 2 kereviz sapını dilimleyerek tencereye atıyoruz. Diğerlerinin büyüklükleri önemli değil ama kereviz pişmesi bakımından ince doğranması lazım. Tencerede sebzelerin hizasına kadar suyu ekliyoruz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekliyor ve pişiriyoruz sebzeler yumuşayana kadar. Sonra el blendırından yada normal blendırdan geçiriyoruz. Püre haline gelecek kadar değil küçük parçacıklar haline gelene kadar. Tuz ve un kesinlikle konmuyor. Karabiber, kekik gibi baharatlar isteğe kalmış. Ekleyebilirsiniz :) Karaciğeri yenileyici ve tamamen toksin attıran bir çorba. Koca bir tabak içebilirsiniz. Doymak serbest :) 

Metabolizma Hızlandırıcı Çorba Tarifi

1 tatlı kırmızı biber, 1 tane kırmızı kuru soğan, 2 domates, 1 orta boy kabak, Nane ve maydanoz 1 yemek kaşığı zeytinyağı. Yine aynı şekilde pişiriyoruz. 

Yağ Yakıcı Çorba Tarifi

1 adet enginar, 3-4 parça brokoli, 1 adet pırasa, 1 yemek kaşığı haşlanmış bulgur, 1 yemek kaşığı haşlanmış nohut, 3 diş sarımsak, 1 adet beyaz soğan, 1 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı). Aynı şekilde pişirip limon ile daha da lezzetlendirebilirsiniz. Ayrıca 15 gün boyunca bir öğünde bu çorbayı içerseniz mesela akşam yemeklerinde bel ve basen bölgenizde incelme olduğunu görebilecekmişsiniz :) 

Bağışıklık Arttırıcı Çorba Tarifi

5-6 adet kuşkonmaz, 2-3 diş sarımsak, Yarım karnabahar, 1 beyaz soğan çorbamız için dilimlenecek. 1 tavuk göğsü haşlanarak çorbamıza ekleyeceğiz. Tavuklar küp küp doğranarak içine atıldı. En son blendırdan yine geçirileceği için sorun teşkil etmiyor. Hazır jöle gibi duran tavuk sularından eklediler ama bence haşladığımız göğsün suyu da eklenebilir. Bir çay bardağı kadar olacakmış. 

! Püf Noktaları !
  • Kırmızı soğan, beyaz soğana göre iki kat antioksidan gücü olduğu için her şeyde kullanmanızda fayda var.
  • Tuzsuz yapamıyorum diyenler için ince kıyılmış kurutulmuş domatesi çorbalarınızın üstüne ekleyebilirsiniz. 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı bir kişi için geçerlidir. Yemeğiniz iki kişilikse eğer iki yemek kaşığı eklenmesi gerekmektedir. 
  • Salatalarınıza özellikle çiğ sebzeler rendeleyerek yemeniz çok önemli. 
  • Çorbalarınızı yaparken sebzeleri iyice pişirmeyin. Besin değerleri kaybedilmesin diye bu çok önemlidir. Yumuşamaları sadece yeterlidir. Piştikçe sebzeler tüm vitaminlerini kaybederler. 

Yağ yakıcı çorbayı öğlen yada akşam öğünlerimde tercih etmeye çalışacağım bundan sonra. Bugüne kadar hiç bir öğünümde çorba tüketmedim. Havalarda serinlemeye başladığı için artık rahatça yiyebileceğimi düşünüyorum. Kırmızı biber ve kırmızı soğan olayına artık daha çok dikkat edeceğim. Et yemeklerimde mutlaka içine ekleyerek metabolizmamın daha hızlanmasını sağlayacağım.

Selahattin Dönmez Mucizesiz Zayıflama kitabını buradan ve buradan alabilirsiniz.

7 Ekim 2012 Pazar

28. Gün


Şu filmlerde olan ince güzel sarışınların neden hep kötü olduklarını fark ettim. Çünkü aç onlar aaaaaç!! Sabahı meyve yiyerek geçirip bütün gün aç dolaştığını düşünürsek altta yatan agresifliği anlayabiliyorum. Bu yüzden rahatça yemek yiyen insanlar ile dalga geçip, ezikleyebiliyorlar.

Kendilerinin hırsları, kaygıları yüzünden aç gezdiklerini, yedikten sonra kusturma yolu ile vücuttan attıklarını biliyoruz. Tabii genel çoğunluk değil bu :) Diğer insanların normal olmaları ve bunları düşünmemeleri bence o sarışınları kızdırıyor. Hatun güzel kalmak için kıçını yırtıyor, öbürü hamınıgırtlak götürüyor :))

Şu sıralar ben de çok sinirliyim! Diyet bir süre sonra insanı daha agresifleştiriyormuş. Sanki hep bir şeyleri unutmuşum gibi hissediyorum. Yemek yiyen insanlara saldırmak, boğmak, dövmek, tokatlamak, işkence etmek, eziklemek istiyorum!! Hele o yiyipte kilo almayanlar var ya onlar daha delirtiyor insanı. 

Allahım niye ben de yiyip yiyip kilo almayanlardan değilim. Su içsem şişkinlik yapıyor göbeğimde, kepekli ekmek bile yesem kıçım büyüyor!! Bu kadar şikayetten sonra 1 ayın sonlarına gelmişken 6. kilomu da verdiğimi belirtmek isterim. Artık 60 kilo olarak hayatıma şimdilik devam ediyorum :))

2 Ekim 2012 Salı

Dukan Yalanmış Tek Gerçek Boğazını Tutmakmış (23. Gün)


Dukan diyetini yapmaya başladığım zaman yaşadıklarımı anlatmıştım zaten. O yorgunluk ve iğrenç yemeklerin keyifsizliği ile geçen günlerime üzülüyorum. Bir yandan aslında tecrübe olduğunu düşünüyorum. Çünkü bana doğru beslenmeyi öğretti.

Şu an diyet olarak Pre diyeti yapıyorum diyebilir :) Fazla et yemenin gut hastalığına sebep olduğunu, bir çok vitaminden vücudumu eksik etmemem gerektiğini, çiğ sebzelerde ve bir çok yiyecekte etten çok proteine sahip olduğunu öğrendim.

23. Günün sonunda tartıldığım zaman resmi olarak 5 kiloyu vermiş bulundum. Aslında 21. günün sonunda 5 kiloyu vermiştim. Daha 1 ayı bile doldurmadan muazzam bir rakam benim için. 

Peki Pre diyeti nasıl işliyor?

Bir çok diyeti araştırdım. Dukan diyetini zaten yemiş içmiş bitirmiştim. Buna göre kendime diyet uyguluyorum.

Sabahları aynen dukan diyeti kahvaltımı yapıyorum. Yiyebileceğim kadar light beyaz peynir. 200 gramı kesinlikle geçmemeli! 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeğine 3 yemek kaşığı %0 yağ oranı olan süt ekliyorum. Açıkçası Sütaş'ın sütü çok daha lezzetli! Diğerleri su gibi olduğundan içemiyorum. Çok acelem varsa eğer küçük light yoğurdun için bir yemek kaşığı yulaf kepeğini ekleyerek öğünü geçiştiriyorum. 

Ara öğün olarak küçük yoğurt yiyorum. Eğer yoğurtla geçiştirdiğim bir günse kocaman bir bardak süt içiyorum. Araştırdığım diyetlerde özellikle sadece yeşil elma ve armut tavsiye ediyorlar. Basenleri geniş olan kadınlar için mutlaka ilk ara öğünde bir yeşil elma tavsiye ettikleri için bugün onu ekledim. Sadece ilk ara öğünlerde bir yeşil elma tüketeceğim artık.

Öğlen yemeği eğer dışarıdaysam çöp şiş, ızgara tercih ediyorum. Özellikle üzerine yağ dökmemelerini belirtiyorum. Çünkü et kurumasın diye üzerlerine tereyağı döküyorlar. Bunu unutmayın :) Light ayran yoksa, ayran içmiyorum. Soda istiyorum böylelikle midemi şişirmiş oluyorum. Tabaktan gelen pilav, patates kızartması gibi bir çok şeye dokunmuyorum. Sadece ızgara domates ve biber varsa yiyorum. Eğer evde olduğum bir günse hindi jambon, peynirden oluşan mini bir kahvaltı tabağı hazırlıyorum üşendiğim zamanlar. Kesinlikle ekmek ve yulaf kepeği içermiyor. Yoksa evde olan yağsız, tuzsuz olan fasulye, pırasa, kereviz gibi sebzeleri tüketiyorum. 

1 saat sonra Yeşil çaylı chai çayını buldum Doğadan'a ait. Onu içiyorum.

İkinci ara öğün yoğurt yiyorum yada süt içiyorum. En son süt içmişsem yoğurt, yoğurt yemişsem süt gibi sırayla değiştiriyorum. 

Akşam yemeğimi 7-8 arası yiyorum. Salata hazırlıyorsam üstüne sarımsaklı, karabiberli light yoğurt dökerek sosluyorum. Diğer soslardan uzak durmak adına. Sebzeleri ve et yemeklerini yağsız tuzsuz bir şekilde tüketiyorum. 

Yemeklerin içine salça yerine domates püresi kullanmayı tercih ediyorum. Bulyonlardan ve patatesten kesinlikle uzak duruyoruz! Ekmek, makarna ve pilavı saymıyorum bile. 

1 saat sonrasında yine yeşil çaylı chai çayını tüketiyorum. 

Dipnot:

Çok az aç kaldığım oluyor. Zaten bir çok yemeği yasaklı olanları çıkararak yiyorum. 1,5 litrelik su şişemi yanımdan ayırmıyorum. Bitirene kadar her gün içiyorum. Soğuk içmeye çalışıyorum. Daha önce yazmıştım soğuk su içmek Dukan'ın bir parçası 60 kalori yaktırıyor. Bitki çayı içmekte zorlanmıyorum. Haftanın 3 günü tempolu yürüyorum 20 dk kadar. Koşu bandında 6 hızında, dışarıdaysam geziyorsam olabildiğince çok yürüyorum. Bir yere oturayım dinleneyim yapmıyorum. Akşamları uyumadan önce 10 dakika süren egzersizlerimi yapıyorum. İşte 3 kg'luk dumble ile kollarımı yana açıyorum yandığını hissedene kadar. Yere oturur gibi çömelip kalkıyorum sandalyeden güç alarak bacaklarım yanana kadar. Yine bacaklarımı sağa, sola açıyorum yandığını hissedene kadar. Özellikle bir sayı vererek kendimi zorlamıyorum. Sadece vücudumun bana izin verdiği yere kadar gidiyorum. Bu süre içerisinde beni görmeyenler zayıfladığımı hemen fark ediyorlar. Kıyafetlerim üstümde çok daha iyi durmaya başladı. Spor yaparak güçlendiğimi fark ettim. Dukan diyetinde yaşadığım yorgunluğu bu diyette hissetmiyorum. Enerjim eskisi gibi devam ediyor :)